Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ), συνεχίζοντας τη δράση της στον τομέα της επιμόρφωσης των μελών της και στοχεύοντας διαρκώς στην κάλυψη των σύγχρονων επαγγελματικών αναγκών και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των προσόντων των εκπαιδευτών ενηλίκων και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, υλοποιεί μέσω της νέας της πλατφόρμας MOOC, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΜΕΤΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ», διάρκειας 275 ωρών και 10 εβδομάδων.
Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Δεν υπάρχουν δια ζώσης συναντήσεις.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του επιμορφωτικού προγράμματος και αφού ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης (βλέπε παρακάτω), οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν επίσημη Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από την ΕΕΠΕΚ, η οποία θα αναγράφει το σύνολο των ωρών του προγράμματος, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης του.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (Δημόσιας και Ιδιωτικής), σε Εκπαιδευτές Ενηλίκων και Εκπαιδευτές ΣΔΕ, σε Στελέχη δομών μη τυπικής ή/και τυπικής εκπαίδευσης, σε πτυχιούχους όλων των Σχολών (Θετικών, Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών, Κοινωνικών επιστημών, κ.λπ.), καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους
(Άνεργους ή/και φοιτητές όλων των ειδικοτήτων) που τους ενδιαφέρει η ενασχόληση με το ευρύτερο επιστημονικό πεδίο ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ.
Προϋποθέσεις για επιτυχή παρακολούθηση: τουλάχιστον 50% επιτυχία στο κουίζ ερωτήσεων κλειστού τύπου(διατίθεται προς συμπλήρωση στην πλατφόρμα μετά την παρέλευση τουλάχιστον του μισού χρονικού διαστήματος από τη συνολική διάρκεια του προγράμματος).
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος είναι:
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:
Α. Σε επίπεδο γνώσεων:
Οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να:
(Ενότ.1 – 6)
(Ενότ. 7)
(Ενότ. 8 – 9)
Β. Σε επίπεδο ικανοτήτων
Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:
(Ενότ.1 – 6)
(Ενότ. 7)
(Ενότ. 8 – 9)
Γ. Σε επίπεδο στάσεων και συμπεριφορών
Οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να:
(Ενότ.1 –6)
(Ενότ. 7)
πολυπολιτισμική συνείδηση.
(Ενότ. 8 – 9)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΕΝΟΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Μεταγιγνώσκειν – Θεωρητικό μέρος
(Καλαϊτζή Ελένη)
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Μεταγνωστικές στρατηγικές – Παράγοντες εφαρμογής τους
(Καλαϊτζή Ελένη)
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Μέθοδοι μελέτης και μέτρησης του μεταγιγνώσκειν – Διδακτικό σενάριο
(Καλαϊτζή Ελένη)
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Μεταγνωστικές διεργασίες στο μάθημα των Γερμανικών ως ξένης γλώσσας – Εμπειρικό μέρος
(Καλαϊτζή Ελένη)
ΕΝΟΤΗΤΑ 5: Εφαρμογή μεταγνωστικών στρατηγικών
(Καλαϊτζή Ελένη)
ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Διδακτικό σενάριο στο μάθημα των Γερμανικών
(Καλαϊτζή Ελένη)
ΕΝΟΤΗΤΑ 7: Ισπανικά για τον Θρησκευτικό Τουρισμό
(Τέγου Ιωάννα)
ΕΝΟΤΗΤΑ 8: Η διαπολιτισμικότητα στο μάθημα της ξένης γλώσσας
(Νικολακοπούλου Ευτυχία)
ΕΝΟΤΗΤΑ 9: Διαπολιτισμική προσέγγιση της διδασκαλίας των Γαλλικών
(Νικολακοπούλου Ευτυχία)
ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΚΟΥΙΖ αξιολόγησης
Βιογραφικά Εκπαιδευτών:
Οι εισηγητές του επιμορφωτικού προγράμματος είναι μέλη της ΕΕΠΕΚ, εξειδικευμένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων & της Δια Βίου Μάθησης:
Καλαϊτζή – Ελένη
Η Δρ. Ελένη Καλαϊτζή είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Στο ίδιο τμήμα εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο τη Λειτουργική-Πραγματολογική Ανάλυση Λόγου και δίδαξε ως εξωτερική συνεργάτιδα σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο με αντικείμενα διδασκαλίας τη Λειτουργική Πραγματολογία και τις μεταγνωστικές διεργασίες (2017‒2021). Τα τελευταία 23 χρόνια εργάζεται στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Γερμανικών. Έχει, επίσης, εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, τόσο σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών όσο και σε ΙΕΚ. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες, έχει εκδώσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και διημερίδες στο εσωτερικό και εξωτερικό. Επίσης, είναι κριτής εργασιών σε Διεθνή Συνέδρια για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. (elkala@sch.gr)
Τέγου – Ιωάννα
Η Ιωάννα Τέγου είναι πτυχιούχος της Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην "Οργάνωση και Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων" του Πανεπιστημίου Deusto (Bilbao) και στην "Εκπαίδευση Ενηλίκων" (ΕΑΠ). Είναι εκπαιδευτικός ΠΕ40 της Ισπανικής ως Ξένης Γλώσσας και για Ειδικούς Σκοπούς από το 2007 σε Κ.Ξ.Γ., ΚΕΚ, ΚΕΔΙΒΙΜ, και την Β/θμια Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι επίσης πιστοποιημένη αξιολογήτρια προφορικού λόγου σε όλα τα επίπεδα (Α1-C2) στα πιστοποιητικά DELE & KPG. Έχει διατελέσει συντονίστρια 3 ευρωπαϊκών έργων, διαθέτει πλήθος ωρών επιμόρφωσης και συμμετέχει σε συνέδρια/σεμινάρια στην Ελλάδα & το εξωτερικό ως εισηγήτρια και ακροάτρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας του βιβλίου Los profesores de español en Centros de Idiomas griegos (Editorial Academica Española). Από το 2021 εκπροσωπεί το Κέντρο Ισπανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Nebrija της Μαδρίτης στην Ελλάδα/Κύπρο. (ioannategou@gmail.com)
Νικολακοπούλου – Ευτυχία
Η Ευτυχία Νικολακοπούλου είναι Διδάκτωρ της Ελληνικής & Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, απόφοιτος, μεταπτυχιακός στη γαλλική λογοτεχνία και τον πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ParisIII και ParisIV αντίστοιχα. Έχει διατελέσει Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο. Έχει διδάξει: Στο Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και στο τμήμα Ξένων Γλωσσών του ΕΚΔΔΑ. Είναι συγγραφέας βιβλίων που προάγουν τον γαλλικό πολιτισμό και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και έχει πάρει μέρος σε συνέδρια που αφορούν την παιδαγωγική διδασκαλία των ξένων γλωσσών, τη γαλλοφωνία και τον διαπολιτισμό. Το 2021 απέκτησε τον τίτλο της μεταδιδάκτορος στο τμήμα θεατρολογίας του ΕΚΠΑ. (etheatro@gmail.com)
Επιστημονικά υπεύθυνοι του προγράμματος:
Ελένη Καλαϊτζή (elkala@sch.gr)
[Image by Наталия Когут from Pixabay ]
ΕΕΠΕΚ ©2024 All rights reserved